Werbung

vineri, 10 februarie 2017

Polen graminee

Aceasta alergie apare mai ales la cei care au o predispozitie genetica pentru alergii, numita si atopie – sunt persoane care au in familie rude cu boli alergice, pe de o parte, iar pe de alta parte au avut in copilarie urticarie, bronsiolite sau dermatita atopica. In plus, in sange au eozinofilele constant crescute, precum si imunoglobuline Ig E peste limita considerata normala pentru grupa de varsta din care face parte persoana in cauza.
Totusi, alergia la graminee poate sa apara “de novo”, in general la copii, adolescenti si persoane tinere, fara antecedente in familie sau personale de alergie.
 Alergia la polen de graminee este cea mai cunoscută polinoză din Europa şi din ţara noastră. Gramineele reprezintă o mare familie de plante (aproape 12.000 de specii diferite) care sunt anemofile, adică polenizate cu ajutorul vântului.

Grăuncioarele de polen sunt purtate de curenţii de aer şi, atunci când şi o cantitate mică vine în contact cu ochii, nasul sau pielea persoanelor sensibilizate, poate produce reacţii ca: strănut, mâncărimea nasului, secreţii nazale apoase, nas înfundat, lăcrimare, mâncărimea ochilor şi înroşirea lor, umflarea pleoapelor, mâncărimi în cerul gurii, tuse şi senzaţie de sufocare cu respiraţie şuierătoare.
Reacţiile alergice se repetă an de an în acelaşi sezon, odată cu creşterea concentraţiei de polen în atmosferă. Sezonul polenului de graminee sălbatice (timoftica, firuţa, păiuşul roşu, iarba câmpului, iarba de gazon) şi al gramineelor de cultură (orz, ovăz, secară, grâu, porumb) se întinde din luna martie până în septembrie, dar are un vârf polinic în lunile mai, iunie şi iulie. Nivelul polenului din atmosferă scade doar în zilele ploioase sau răcoroase şi creşte în zilele calde şi însorite.

               http://sante-medecine.journaldesfemmes.com/faq/467-desensibilisation-allergies            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu